Lattialämmitys remonttikohteeseen kätevästi ja nopeasti

Lattialämmitys remonttikohteeseen kätevästi ja nopeasti

Kattolämmitys vaihtui vesikiertoiseen lattialämmitykseen nopeasti ja vaivattomasti vihtiläisomakotitalon perusteellisessa remontissa.

Helena Toivosen ja Joonas Myllylän ja pienen Meea -tyttären vihtiläisessä omakotitalossa on meneillään peruskorjaus, jossa uusitaan niin pinnat kuin lämmönjako- ja lämmitystapakin. Suorasähkökattolämmitys vaihtuu ilmavesilämpöpumppuun ja sen myötä talon kahteen kerrokseen tarvittiin myös vesikiertoinen lattialämmitys.

Remonttikohde on Helenan papan itse rakentama, vuonna 1982 valmistunut 262-neliöinen tiilijulkisivuinen talo. Varsinaisen asuinkerroksen lisäksi siinä on tilava pohjakerros, jossa sijaitsevat sauna, tekniset tilat, takkahuone sekä yksi makuuhuone.

Helena ja Joonas aloittivat talossa perusteellisen remontin keväällä 2019. Kaikki pinnat, seinä-, katto- ja lattiapinnat uusitaan. Seinien vanhojen lastulevyjen tilalle on vaihdettu kipsilevyt. Samalla Joonas on kasvattanut ulkoseinien eristepaksuutta 50 mm:llä, joten se on nyt 200 mm.

Lämmönjakojärjestelmä uusiksi
Talon sisäpintojen uusimiselle oli perusteltu syy, sillä katto- ja lattiapinnat oli avattava joka tapauksessa lämmönjakojärjestelmän vaihtamisen vuoksi. Ilmavesilämpöpumppuun siirtyminen edellyttävät suorasähkölämmitystalossa vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään siirtymistä.

Lattialämmitys on vesikiertoisia pattereita järkevämpi valinta, sillä ilmavesilämpöpumppu, – kuten maalämpöpumppukin – on sitä tehokkaampi lämmöntuottaja, mitä matalammalla lämpötilalla vesi voidaan kierrättää. Lattialämmitysjärjestelmässä riittää, jos putkistoon menevän veden lämpö on hieman yli +30 °C. Pattereissa menovesi voi olla jopa +50 °C kylmimpinä päivinä.

Lattialämmityksellä on toki muitakin etuja: seinäpintaa ei tarvitse uhrata pattereille ja lämpimistä lattiapinnoista pitävät niin lattioilla leikkivät lapset, lemmikit kuin viluvarpaiset aikuisetkin. Lattialämmitysasunnoissa huonelämpötilaa voi laskea muutamalla asteella joutumatta tinkimään hyvinvoinnista ja mukavuudesta.

Useita vaihtoehtoja harkittavaksi
Lattialämmitysputket voidaan asentaa vanhaan betonilaattaiseen taloon monellakin tapaa. Vanha laatta voidaan purkaa ja tilalle valaa uusi lattialämmitysputkineen. Vanhaan laattaan voidaan myös tehdä urat putkia varten. Kumpikin tapa on työläs, aikaa vievä ja sotkuinenkin.

Helpoin tapa on asentaa putkisto vanhan laatan päälle asennuslevyllä. Se edellyttää vain pintamateriaalien purkua ja tarvittaessa vanhan betonivalun oikaisua. Lattian pinta nousee kuitenkin 25-30 millimetriä, mikä puolestaan tarkoittaa muutoksia olemassa oleviin kynnyksiin ja oviin.

Roth Compact-järjestelmässä rakennekorkeus on kuitenkin vain joko 14 tai 24 mm. Se onkin erinomainen juuri Helenan ja Joonaksen talon tyyppisiin kohteisiin, vaikka toki sopiikin myös uudisrakentamiseen.

Roth Compact-lattialämmitysjärjestelmään kuuluvat uritetut, 0,5 mm:n vahvuisella alumiinilevyllä päällystetyt, polystyreenistä valmistetut 1220 mm pitkät sekä 610 mm leveät asennuslevyt sekä varsinaiset lattialämmitysputket.

Roth Compact-järjestelmässä lattialämmitysputket kulkevat lähellä lattiarakenteen pintaa. Lämpöpumppujärjestelmästä saadaan pakkasilla vielä hieman enemmän lisätehoja irti, kuin syvemmällä laatassa sijaitsevasta lattialämmityksestä. Matalampi menoveden lämpötila parantaa lämpökerrointa, joten lämmittäminen tulee edullisemmaksi. Kun putket kiertävät lähellä pintaa, lämmitysjärjestelmä myös reagoi säätöön herkemmin ja nopeammin.

Helenan ja Joonaksen talossa matalamman rakennekorkeuden ratkaisu tulee kumpaankin kerrokseen. Vain märkätiloihin tehdään normaalit putkiurat. Siellä huonekorkeutta ei ole varaa madaltaa lainkaan, sillä lattiapinnan päälle tulee laatoitus.

Kaikki päällysteet käyvät
Olipa vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä asennettu millä tavalla tahansa, sen päälle voi valita käytännössä minkä lattiapäällysteen tahansa: parketin, laminaatin tai laatat. Vain paksu lankkulattia ei oikein toimi, sillä se edellyttäisi niin korkeaa menoveden lämpötilaa, ettei lankku siitä enää pitäisi. Lattiamateriaalivalmistajan ohjeistusta onkin aina syytä noudattaa.

Roth Compactia käytettäessä laatat on liimattava suoraan järjestelmälevyjen päälle ja liimaamiseen käytettävä Rothin tarkoitusta varten kehitettyä liimaa. Muovimattoa varten lattialämmityslevyn päälle on ensin asennettava joko 13 mm kipsi- tai 12 mm lastulevy.

Helena ja Joonas valitsivat yläkerran lattiaan mukavan ja lämpimän tuntuisen vinyylin.

Roth Compact®-järjestelmän etuja:

  • helppo ja nopea asentaa remonttikohteissa
  • matala rakennekorkeus
  • hyvä lämmönjohtavuus
  • toimii lisälämmöneristeenä
  • ääntä vaimentava rakenne
  • säätyy nopeasti