Roth vesikiertoinen lattialämmitys – yleistä tietoa

Näin vesikiertoinen lattialämmitys toimii
Vesikiertoisessa lattialämmityksessä lämmin vesi kiertää lattian alla olevassa putkijärjestelmässä. Lattialämmitysputkisto luovuttaa lämpöä lattiarakenteeseen, joka vuorostaan lämmittää huonetta. Lattialämmitysjärjestelmä koostuu useista komponenteista, kuten lämmönlähteestä, jakotukista, lattialämmitysputkista, toimilaitteista ja termostaateista.

Lämmönlähde
Lämmönlähde lämmittää lattialämmitysjärjestelmässä kiertämän veden. Vesikiertoisen lattialämmityksen edut korostuvat maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpun kanssa, koska lattialämmityksen vaatima lämpötila on alhainen. Tämä parantaa huomattavasti lämpöpumpun hyötysuhdetta verrattuna esimerkiksi patterilämmitykseen.

Jakotukki
Jakotukkion keskeinen osa lattialämmitysjärjestelmää. Se jakaa lämpimän veden eri lattialämmityspiireihin. Tämä mahdollistaa huonekohtaisen lämpötilan säätämisen. Jakotukissa on myös esisäätöventtiilit, joilla lattialämmitysjärjestelmä voidaan tasapainottaa.

Lattialämmitysputket
Roth X-PERT S5® lattialämmitysputki on notkeaa PERT-muoviputkea, ja sitä saa koossa 10,5 x 1,3 mm, 16 x 2 mm ja 20 x 2 mm. Putkikoko valitaan yleensä lattiarakenteen mukaan, mutta siihen vaikuttaa myös tilojen koot ja huonejako.  Lattialämmitysputki valetaan yleensä betonilaatan, mutta valikoimastamme löytyy asennusratkaisut lähes kaikille rakenteille. Kun vesikiertoinen lattialämmitys asennetaan puulattiaan, putki asennetaan lämmönluovutuslevyyn. Lattialämmitysputkien oikeaoppinen asennus on tärkeää – teemme siksi lattialämmityksen suunnittelun aina kaupan päällisenä.

Termostaatit
Huonetermostaatit ohjaavat lattialämmitysjärjestelmän toimintaa. Ne mittaavat huoneen lämpötilaa ja ohjaavat jakotukkiin asennettuja toimilaitteita siten, että haluttu lämpötila saavutetaan ja ylläpidetään. Valikoimastamme löytyy niin perinteisiä, langallisia Roth Touchline® BL tuotesarjan termostaatteja, kuin langattomia ja etäohjattavia Roth Touchline® SL tuotesarjan termostaatteja malleja.

Mahdollisia vikatilanteita
Vaikka vesikiertoinen lattialämmitys on yleensä huoltovapaa, luotettava ja pitkäikäinen, voi siinä esiintyä ajoittain vikoja. Seuraavassa käsitellään joitakin yleisimpiä vikatilanteita ja niiden syitä.

  • Epätasainen lämpö: Epätasainen lämmönjakautuminen lattialämmityksessä voi johtua useista syistä, kuten väärin säädetystä tai asennetusta termostaatista, liian alhaisestä virtaamasta, ilmasta putkistossa tai kiinni olevista venttiileistä. Katso tarkemmat tiedot kohdasta ”Lattialämmityksen vikatilanteet” UKK-sivultamme.
     
  • Vuodot: Vuodot ovat valmiissa lattialämmitysputkistossa erittäin harvinaisia, ja ne johtuvat lähes poikkeuksetta siitä, että lattialämmitysputki vaurioituu ulkoisesta tekijästä, esim. putkeen poraamisesta. Lattialämmityskohteessa on noudatettava varovaisuutta aina lattiaan poratessa. Jos lattialle ilmestyy kosteutta tai vedenpaine laskee, kannattaa tarkistaa lattialämmitysputkisto ja kutsua ammattilainen paikalle.
     
  • Pumpun viat: Lattialämmitysjärjestelmässä käytetään usein kiertovesipumppua, joka kierrättää vettä putkistossa. Jos pumppu ei toimi oikein, vesi ei kierrä ja lattialämmitys ei toimi. Pumpun viat voivat johtua esimerkiksi sähköongelmista, kulumisesta tai tukkeutumisesta. Pumpun säännöllinen huolto ja tarkistus ovat tärkeitä, jotta se toimii luotettavasti. Vikatilanteissa ole yhteydessä kiertovesipumpun toimittajaan.
     
  • Termostaattien asetukset: Termostaateissa on usein esimerkiksi lomatila tai yöpudotustoiminto, ja näiden tahaton aktivointi voi johtaa siihen, että huoneen lämpötila ei pysy halutulla tasolla. Vesikiertoisen lattialämmityksen termostaattien asetusten ja toimivuuden tarkistus ovat tärkeitä toimenpiteitä, jotta lattialämmitysjärjestelmä toimii oikein.